Hans Turck GmbH & Co KG - Witzlebenstr. 7- 45472 Mülheim an der Ruhr - Germany - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses
  Home   Produse    Sitemap  Noi despre noi  Contact  Suport  Actual  
  Actual  Noutăţi despre produse  Expoziţii  
- Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses

  Sesizare de neegalat in gama medie de distante
Noul senzor ultrasonic cu zona moarta mica si domeniu de masurare mare reduce numarul de variante necesare pentru distante de sesizare de pana la 300 cm.

Cei ce doresc sa sesizeze obiecte amplasate la distante mici, de ordinul centimetrilor, pot alege dintr-o gama vasta de senzori capacitivi sau inductivi. Pentru obiecte amplasate la distante mai mari, pot fi utilizati cu succes senzorii fotoelectrici sau radar. Dar pentru distante medii, de pana la 300 cm, senzorii ultrasonici reprezinta de cele multe ori cea mai buna alegere. Totusi, acestia prezinta dezavantajul unei zone de detectie restranse cauzata de zona moarta relativ mare si de limita superioara a gamei de sesizare.
O alta aplicatie uzuala a senzorilor ultrasonici este detectia materialelor foarte lucioase, cum ar fi sticla, lichidele sau materialele granulate. In aceasta situatie, senzorii ultrasonici sunt mai eficienti decat senzorii fotoelectrici datorita insensibilitatii la reflexii.
 
Provocarea
Sunetul este o unda mecanica care se propaga in materiale solide, gaze sau lichide. Viteza de propagare depinde de ansamblul de parametri de presiune, temperatura, precum si de mediul in care se propaga, in cazul de fata aer. Senzorii ultrasonici masoara timpul de propagare (time of flight) al undei sonore emise si receptate. Precizia rezultatului depinde de viteza de propagare. Aceasta inseamna ca elemente care pot fi ignorate in alte principii de masurare, in cazul senzorilor ultrasonici trebuie avute in vedere. In timp ce presiunea si compozitia aerului sunt in mod normal constante, temperatura poate fluctua. Din acest motiv, senzorii ultrasonici trebuie sa compenseze aceasta fluctuatie care se reflecta in schimbarea vitezei de propagare.
O alta cerinta speciala este reprezentata chiar de principiul de masura: toti senzorii ultrasonici au o zona moarta amplasata in fata lor. Dimensiunea acesteia depinde de frecventa cu care un senzor trece din modul de emitator in cel de receptor si invers. Daca un obiect este prea aproape, senzorul continua sa emita in timp ce unda a fost deja reflectata si a ajuns inapoi la senzor. Cu alte cuvinte, raspunsul (ecoul) a ajuns prea repede, inainte ca senzorul sa treaca in modul de receptor. Obiectul este mult prea aproape pentru a fi detectat. Senzorii cu distante mari de sesizare lucreaza la frecvente scazute si astfel au zone moarte mari. De aceea obiectivul producatorului de senzori este acela de a pastra o zona moarta cat mai mica si plaja de sesizare cat mai mare.
In acest sens, Turck a facut un pas important cu noua gama de senzori ultrasonici RU-U. Astfel, noii senzori sunt mai robusti, au o plaja de masura mai mare si o zona moarta mai mica decat versiunile anterioare. Noua gama de senzori ofera dispozitive flexibile si usor de operat, cu functii de invatare (teach) si posibilitate IO-Link.
 
Zona moarta mica, gama de masura mare
Zonele moarte mici permit detectarea obiectelor care sunt aproape de senzor. De exemplu, varianta M18 cu o gama de masurare de 40 cm are o zona moarta de numai 2.5 cm. Acest lucru creste flexibilitatea din punctul de vedere al pozitiei de montaj prin micsorarea spatiului ce trebuie rezervat pentru zona moarta. Multumita zonei moarte mai mici, Turck a redus numarul de variante din serie. Astfel, noii senzori ultrasonici in constructie M18 au o gama de masura de pana la 130 cm, iar cei in constructie M30 de pana la 300 cm.
Compatibilitatea in jos a noilor senzori este de asemenea o caracteristica importanta: oricare senzor din serie eliminat din productie poate fi inlocuit direct cu un model din gama RU-U. Este de asemenea posibila refolosirea vechilor accesorii.
 
Siguranta crescuta in operare
Senzorii ultrasonici sunt de multe ori folositi in medii grele si ca urmare senzorii trebuie sa reziste la apa, schimbari de temperatura sau vibratii. Seria RU-U indeplineste toate aceste conditii prin design-ul si materialele folosite.
 
Functia de invatare simplifica parametrizarea
Flexibilitatea adusa prin simplificarea conditiilor de montaj este prezenta de asemenea si in operare. Functia de invatare (tech-in) este implementata pentru toti senzorii prin utilizarea pinului 5. In functie de model, utilizatorul poate parametriza senzorul prin intermediul unui buton, a unui adaptor sau a unui cablu de parametrizare. Functia de invatare permite setarea limitelor de comutatie, precum si a domeniului de masurare.
 
Trei variante
Turck raspunde nevoilor clientilor sai cu trei variante de senzor:
• seria compacta, in carcasa M18, mod difuz sau in opozitie, iesiri normal inchise sau deschise, distanta de sesizare de 40 sau 100 cm;
• seria standard, in care punctele de comutatie si domeniul de masura sunt stabilite prin Tech-in, distante de sesizare de 40 sau 130 cm in carcasa M18 si de 300 cm in carcasa M30;
• seria de varf, pentru aplicatii pretentioase, la care parametrizarea se face prin intermediul IO-Link, distante de sesizare de 40 sau 130 cm in carcasa M18 si de 130 sau 300 cm in carcasa M30.
<<< înapoi

 Adresă

TURCK Automation
România SRL

Str. Siriului nr. 6-8,
Sector 1
014354 Bucureşti
Tel: 0040-21-230.02.79
Fax: 0040-21-231.40.87
E-mail: romania@turck.com

 TURCK Worldwide

 Magazin more@TURCK