Hans Turck GmbH & Co KG - Witzlebenstr. 7- 45472 Mülheim an der Ruhr - Germany - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses
  Home   Produse    Sitemap  Noi despre noi  Contact  Suport  Actual  
  Actual  Noutăţi despre produse  Expoziţii  
- Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses

  Encoder 2.0
Primul encoder inductiv din lume, fara contact si fara uzura, la cele mai inalte rezolutii

Lumea encoderelor este divizata. Pe de o parte sunt avocatii encoderelor optice si potentiometrice, iar pe de alta parte sunt sustinatorii sistemelor magnetice. Encoderele optice sunt utilizate ca encodere incrementale sau absolute. Acestea masoara unghiuri sau rotatii prin transferul miscarii de rotatie a unui ax catre un disc cu fante optice. Un sistem optic din interiorul encoderului „citeste” discul. Punctele forte ale encoderelor optice sunt, printre altele, capacitatea de a masura la rezolutie ridicata, viteze ridicate precum si imunitatea la campuri magnetice. Pe de alta parte, pentru rezolutii mari sunt necesare discuri mari si implicit carcase mari.
Cu toate acestea, cel mai mare dezavantaj este faptul ca necesita o conexiune mecanica. Orice lovituri in ax pot distruge discul optic care este direct conectat la acesta. Vibratiile axului pot influenta functionarea encoderului in timp. Desi sistemul electric functioneaza fara uzura, acest lucru este nefolositor daca sistemul mecanic se uzeaza prematur. Producatorii recunosc acest lucru ca fiind calcaiul lui Ahile si incearca sa minimizeze vibratiile. Au proiectat accesorii de montaj, cum ar fi cuplaje sau elemente cu arc, pentru a diminua incarcarea mecanica. Alti producatori isi echipeaza encoderele cu rulmenti cu bile sau variante fara cuplaj.


Uzura encoderelor conventionale
Toate aceste masuri pot numai atenua slabiciunile acestor echipamente. Mai devreme sau mai tarziu va apare uzura la elementele mecanice. Totodata, etansarea encoderului poate deveni o sursa de probleme.
Prin utilizarea sistemelor magnetice, uzura mecanica este practic inlaturata. Principiul de masura implica utilizarea unui magnet rotitor. Acesta produce o unda de forma sinusoidala care este evaluata si interpretata. Partea electronica este capsulata. Totusi, slabiciunea encoderelor magnetice de pe piata consta in susceptibilitatea lor din punct de vedere electric si magnetic precum si toleranta foarte scazuta la montaj. Rezolutia encoderelor magnetice depinde de viteza de rotatie.
Pentru utilizatorii care nu pot ignora punctele slabe ale sistemelor optice sau magnetice în instalațiile lor, Turck a dezvoltat o noua clasa de encodere care functionează pe principiul inductiv rezonant. Specialistii in automatizare au utilizat cu succes aceasta tehnologie in aplicatii de pozitionare si masurare de unghi. Seria de encodere inductive RI360 combina beneficiile solutiilor anterioare si in acelasi timp elimina dezavantajele acestora. Acestea sunt dispozitive fara uzura, ofera rezolutii ridicate, viteze mari de operare, nu sunt afectate de vibratii sau campuri magnetice si pot indeplini cerintele gradului de protectie IP69K.


Encoder universal ce inlocuieste 100 de tipuri
Acest singur model poate inlocui numeroase tipuri de encodere. Prin utilizarea de inele adaptoare, devine posibil ca utilizatorul sa monteze elementul de pozitionare pe axe cu diametre diferite. Turck lanseaza si o versiune parametrizabila prin IO-Link. In acest fel encoderul poate fi parametrizat ca multi-turn, single-turn sau incremental. Encoderul poate fi setat sa functioneze la rezolutii de pana la 18 biti chiar pentru cele mai mari viteze. Utilizatorul poate parametriza si semnalul de iesire: SSI, cod gray sau semnal binar cu o rezolutie de 24, 24 sau 26 biti, incremental, curent sau tensiune. Alte noi variante vor urma in lunile urmatoare, una cu Modbus RTU si o alta pentru aplicatii mobile cu iesire 0.5..4.5V.

<<< înapoi

 Adresă

TURCK Automation
România SRL

Str. Siriului nr. 6-8,
Sector 1
014354 Bucureşti
Tel: 0040-21-230.02.79
Fax: 0040-21-231.40.87
E-mail: romania@turck.com

 TURCK Worldwide

 Magazin more@TURCK