Hans Turck GmbH & Co KG - Witzlebenstr. 7- 45472 Mülheim an der Ruhr - Germany - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses
  Home   Produse    Sitemap  Noi despre noi  Contact  Suport  Actual  
  Actual  Noutăţi despre produse  Expoziţii  
- Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses

  Gateway ce da aripi Modbus-ului
Noul gateway BL20 produs de Turck permite transmisia radio a informatiei prin intermediului protocolului Modbus RTU

Intr-o lume in care „Industrial Ethernet” castiga din ce in ce mai mult teren si devine un standard de facto, Modbus RTU, un protocol conversational, a rezistat peste ani, servind industria de cateva decade incoace. Folosit pe larg in lume, este recunoscut pentru fiabilitatea sa, chiar daca nu este o vedeta. Modbus RTU este adesea folosit ca un sub-bus catre echipamentele de camp chiar daca un sistem de bus mai rapid si mai sofisticat, ca Profibus sau chiar Profinet, este utilizat la nivelele superioare. Modbus este utilizat in special pentru simplitatea sa. El face legatura intre semnalele digitale sau analogice ale echipamentelor de camp si sisteme complexe de bus cum ar fi Profibus, Devicenet sau Ethernet cu variantele sale. Un bus nu este necesar pentru un simplu comutator dar poate fi foarte util in cazul unor echipamente complexe cum ar fi cititoarele de cod de bare sau diverse echipamente de masura. Cum toate aceste interfete pentru Profibus sau alte retele de clasa superioara sunt prea complexe si prea scumpe pentru a echipa cu ele fiecare echipament de camp, Modbus RTU raspunde optim acestor cerinte.


Gradul de adaptabilitate a Modbus-ului ca sistem de bus pentru echipamente de camp corespunde tendintei de a echipa cu interfete corespunzatoare dispozitive de masura din ce in ce mai complexe. Din portofoliul Turck putem mentiona perdelele de masura EZ-Array, traductoarele liniar inductive LI sau recentul lansat encoder inductiv RI360-Q24. La aceste echipamente, parametrizarea, diagnosticarea sau transmisia de date este de multe ori efectuata prin intermediul interfetei Modbus. Turck raspunde nevoilor acestei noi tendinte cu un nou gateway BL20 Modbus RTU si face astfel posibil ca echipamente simple, ca senzorii, sau echipamente complexe, ca sisteme RFID, sa devina potrivite comunicatiei Modbus.
 
Retele wireless Modbus
Gateway-ul Turck BL20 Modbus RTU nu numai ca este adecvat pentru conectarea cu dispozitive de camp pe fire electrice, dar ii da aripi „vechiului si bunului” protocol: atunci cand este conectat cu DX80 Multihop de la Banner Engineering, utilizatorul poate combina retele Modbus cablate cu retele wireless.
Acest lucru este util pentru a conecta la un controller central echipamente amplasate la distanta. Terenul dificil poate face ca traseul de cablu sa fie complicat sau chiar imposibil de implementat. In aceasta situatie, combinatia de BL20 Modbus RTU si DX80 ofera o solutie. Chiar daca gateway-ul are un grad de protectie IP20 si trebuie instalat intr-o incinta, atunci cand este utilizat in spatii deschise, Turck si-a optimizat solutia pentru acest tip de aplicatie: circuitul electronic este protejat prin acoperire, iar gama de temperatura este de -25..+60ºC.


Retelele bazate numai pe tehnologie wireless sunt potrivite intr-o masura mai mica in situatia de mai sus – cel putin atunci cand amplasamentul de la distanta reclama folosirea multor intrari si iesiri. Un nod de retea wireless DX80 are un numar maxim de sase intrari. O solutie pura wireless ce include numeroase I/O-uri ar deveni astfel foarte scumpa. Combinatia dintre DX80 si BL20 Modbus RTU permite ca un numar mare de semnale sa fie acum conectate wireless.
BL20 poate fi echipat cu pana la 32 de module pentru diverse tipuri de semnale. Combinatia dintre DX80 si BL20 Modbus RTU poate fi utilizata pentru achizitia de informatie ce nu putea fi procesata prin intermediul nodurilor wireless cum ar fi SSI, contoare sau RFID. O aplicatie tipica ar putea fi un echipament in miscare.
 
Concept universal
Gateway-ul este conceput ca o statie universala de I/O Modbus. Se poate alege intre Modbus RTUS si ASCII. In mod RTU se pot folosi RS485 si RS232. Cei mai importanti parametri, cum ar fi baud rate, adresa Modbus, prezenta rezistentei terminatoare, RS485/R232, pot fi introdusi prin DIP switches. Toti ceilalti parametri pot fi introdusi via programe FDT/DTM, ca de exemplu Pactware.


Modbus RTU in automatizarea de proces
Modbus este utilizat pe larg in automatizarea de proces pentru instalatii noi. Aplicatiile de automatizare de proces au nevoie rareori de timpi de raspuns mici, astfel ca proiectantii pot prevedea retele ce nu sunt in timp real. BL20 Modbus este aprobat pentru utilizare in zona 2. Pentru alimentare redundanta necesara uneori in aceasta zona, gateway-ul BL20 poate fi alimentat printr-un modul special. Module de HART sau Namur sunt de asemenea disponibile de cativa ani.

<<< înapoi

 Adresă

TURCK Automation
România SRL

Str. Siriului nr. 6-8,
Sector 1
014354 Bucureşti
Tel: 0040-21-230.02.79
Fax: 0040-21-231.40.87
E-mail: romania@turck.com

 TURCK Worldwide

 Magazin more@TURCK