Hans Turck GmbH & Co KG - Witzlebenstr. 7- 45472 Mülheim an der Ruhr - Germany - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses
  Home   Produse    Sitemap  Noi despre noi  Contact  Suport  Actual  
  Actual  Noutăţi despre produse  Expoziţii  
- Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses

  Senzori de inclinare
Turck isi extinde portofoliul de senzori cu noua familie de inclinometre.

Indiferent daca sunt utilizate pe macarale, elevatoare, in centrale electrice solare sau pentru paturi de spital, dispozitivele de determinare a unghiului sau inclinarii numite inclinometre masoara inclinarile si pozitiile necesare sau confirma doar pozitia corecta, rapid si precis.

Principiul de functionare

Prin inclinare se intelege unghiul facut de axa inclinometrului cu axa orizontala. Orice deviere fata de aceasta axa de referinta poate fi detectata rapid si precis cu inclinometrele produse de specialistul in senzori, Turck. Inclinometrele folosesc acceleratia gravitationala pentru a masura unghiul de inclinare. Principiul de masurare este similar cu acela al caderii libere, unde directia de miscare este data de campul gravitational, camp vectorial. Urmand acest principiu, inclinometrele folosesc penduluri mecanice, elemente de incovoiere sau lichide. Inclinometrele produse de Turck utilizeaza un pendul micromecanic. Elementul de baza al noului inclinometru este un element sensibil micromecanic capacitiv. Un condensator plan este realizat din doi electrozi sub forma unor placi conductoare plasate paralel. Daca este aplicata o tensiune continua pe cei doi electrozi, ambele placi se vor incarca cu sarcina electrica pana ce diferenta de potential va egala tensiunea aplicata. Deci sarcina electrica stocata in condensator este proportionala cu tensiunea aplicata. Marimea egala cu raportul intre sarcina electrica stocata si tensiunea aplicata la bornele condensatorului se numeste capacitate si reprezinta marimea caracteristica a unui condensator.

Un accelerometru capacitiv consta din doi electrozi sub forma unor “placi” paralele cu un dielectric plasat intre ele. Daca senzorul este supus unei acceleratii, dielectricul dintre placi se misca si astfel se schimba valoarea capacitatii dintre cei doi electrozi. Dielectricul in inclinometrele realizate de TURCK este proiectat ca un pendul elastic. Acest tip de senzor este un sistem tip arc-masa, atat masa cat si arcul fiind realizate din siliciu, arcul masurand cativa microni. Deplasarea pendulului cauzata de acceleratia gravitationala produce o modificare masurabila a capacitatii dintre elementul elastic si electrozi.

Produse noi

Portofoliul de produse TURCK contine la ora actuala inclinometre in carcasa dreptunghiulara Q20L60 cu gamele de unghiuri de ±10°, ±45° si ±60°. Toti senzorii au iesiri analogice in tensiune 0,1...4,9 Vcc sau in curent 4...20 mA.

Avantaje ale inclinometrelor produse de Turck

  • design compact 30 x 60 x 20 mm
  • viteza mare de masurare: 50 ms
  • sensibile si precise, rezolutie ≤0,14°, precizie ±0,5°
  • siguranta si stabilitate pe termen lung
  • grad de protectie inalt: IP67
  • foarte robust
  • posibilitati de montare optime

Aplicatii pentru inclinometre

Datorita aplicabilitatii extinse, domeniile in care inclinometrele isi pot gasi utilizare sunt numeroase. Una dintre cele mai importante piete pentru inclinometre este industria constructiilor de masini. Exista si alte domenii in care se pot gasi aplicatii, ca de exemplu sisteme de echilibrare, parghii, pedale si flapsuri. Interesante sunt de asemenea si aplicatii pe masini de mixare materiale, masini de bobinat, prese, compactoare si vinciuri hidraulice. Inclinometrele sunt folosite si la excavatoare, macarale, mese rotative, zone de incarcare si stocare, masini de secerat, buldozere, masini pentru constructia drumurilor si orice alt fel de masini comerciale. Ele sunt de asemenea folosite la masinile de forare orizontala si verticala, corpuri de iluminat automate si centrale electrice solare. Masurarea unghiului de inclinare pe platforme, macarale si conveioare reprezinta o alta aplicatie. Navele si platformele marine reprezita alte posibile aplicatii.

Cand sunt folosite pe un mobilier, pozitia exacta verticala sau orizontala poate fi obtinuta  cu inclinometrele, fara a lua in seama pozitia mobilierului. Senzorii masoara intotdeauna unghiul curent fata de orizontala locala. In acest fel, pozitia ergonomica preferata de un anumit individ poate fi memorata si restabilita. Aplicatiile tipice sunt mobilierul special folosit in spitale, sali de operatie, aziluri, cabinete stomatologice, echipamente de fitness, scaune auto (camioane, excavatoare, excavatoare, elevatoare, etc.) si scaune pe rotile.

Bratele de sustinere ale conveioarelor necesita o pozitie de operare exacta pentru a obtine o capacitate optima de transport. Cea mai eficienta metoda este de a regla pozitia de lucru a bratelor de sustinere si a conveioarelor (de ex. la excavatoare) prin reglaj unghiular. Sunt astfel detectabile vibratiile critice ale conveioarelor produse de suprasarcini. Separat de optimizarea procesului de lucru, conditiile de siguranta necesare pot fi indeplinite cu ajutorul masurarii unghiurilor de inclinare cheie ale conveiorului. Un alt domeniu unde pot fi folosite inclinometrele este reprezentat de distribuirea uniforma a incarcaturii in vagoane de transport marfa, in camioane si vapoare. De asemenea este posibil controlul tinutei de zbor a avioanelor foarte usoare. Foarte interesant este si determinarea influentei vantului asupra turnurilor, cladirilor sau navelor. Inclinometrele sunt de asemenea potrivite pentru monitorizarea comportamentului masinilor si uneltelor in timpul lucrului, monitorizarea orientarii orizontale si verticale a masinilor de gaurit utilizate la construirea drumurilor si tunelelor, precum si pentru submersibile.

 Accesaţi baza de date
Flyer senzori de inclinare (engleză - pdf 170 kB) <<< download >>>

<<< înapoi

 Adresă

TURCK Automation
România SRL

Str. Siriului nr. 6-8,
Sector 1
014354 Bucureşti
Tel: 0040-21-230.02.79
Fax: 0040-21-231.40.87
E-mail: romania@turck.com

 TURCK Worldwide

 Magazin more@TURCK