Hans Turck GmbH & Co KG - Witzlebenstr. 7- 45472 Mülheim an der Ruhr - Germany - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses
  Home   Produse    Sitemap  Noi despre noi  Contact  Suport  Actual  
  Actual  Noutăţi despre produse  Expoziţii  
- Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses

  Traductori lineari
Noua familie de senzori inductivi de la Turck poate inlocui senzorii de deplasare liniara magnetostrictivi care sunt scumpi, precum si solutiile bazate pe potentiometre si care sunt sensibile la interferente.

Senzorul LI-Q25 detecteaza pozitia unui obiect cu ajutorul unui dispozitiv de pozitionare rezonant si nu cu ajutorul unui magnet.

Pana acum, marea majoritate a senzorilor de deplasare liniara fie erau ieftini dar supusi uzurii si interferentelor (solutiile potentiometrice), fie erau fara uzura si cu precizie ridicata dar scumpi (solutiile magnetostrictive). Cu toate ca sunt diverse metode pentru detectarea pozitiei – de la senzori analogici, la dispozitive incrementale, la comutatoare digitale – practic niciun senzor liniar nu este potrivit atat in situatiile in care este necesara o distanta de sesizare redusa, cat si in cele in care este necesara o distanta de sesizare mare. Turck a schimbat aceasta situatie prin prezentarea noii serii LI de senzori de deplasare liniara bazati pe tehnologia circuitului rezonant. Noii senzori de deplasare liniara inductivi au o rezolutie de 1 μm si sunt mai ieftini decat majoritatea solutiilor aflate pe piata. Fie ca se masoara domenii de 100 mm sau de 1.000 mm, flexibilitatea senzorului permite folosirea in diverse aplicatii precum masini de turnare mase plastice sub presiune sau prelucrarea metalului, unde bavurile sau campurile magnetice externe pot afecta functionarea senzorului. De exemplu, la masinile de turnare trebuie urmarite deplasarea matritei, pozitia injectorului, cursa ejectorului si aparitia deformarilor- aceste operatii pot fi facute de senzorii de deplasare liniara imuni la interferente si fara uzura de la Turck. Seria LI de senzori versatili permite utilizatorilor sa isi optimizeze aplicatia si sa creasca productivitatea masinii. Senzori sunt potriviti si pentru echipamentele de sudura, deoarece sunt imuni la campuri magnetice. Aceasta caracteristica permite utilizarea in cadrul masinilor unelte, prese, masini de roluit, de turnat, sisteme de dozare, de amestecare, de impachetare, turbine eoliene sau sisteme de orientare.

Dispozitiv de pozitionare rezonant

Fata de senzorii de pozitie magnetostrictivi sau de cei inductivi obisnuiti care folosesc magneti pentru a detecta pozitia, senzorii LI-Q25 detecteaza pozitia unui obiect cu ajutorul unui dispozitiv de pozitionare rezonant. Principiu de functionare: o bobina emitatoare, integrata in carcasa IP67, genereaza un camp magnetic alternativ de inalta frecventa ce activeaza rezonatorul integrat in dispozitivul de pozitionare. Atunci cand bobina emitatoare se opreste, rezonatorul induce o tensiune in doua bobine receptoare integrate in senzor. Valoarea acestei tensiuni depinde de locul in care acest dispozitiv se suprapune peste bobinele de receptie. Un microprocesor pe 16 biti creaza corespondenta intre valoarea acestei tensiuni si semnalul de iesire in diferite formate: 0...10 V, 4...20 mA, IO-Link sau SSI. Fata de senzorii magnetostrictivi, masurarea pe principiul circuitului rezonant nu este afectata de campuri magnetice externe, iar datorita faptului ca nu sunt folositi magneti, nu se pot acumula pe dispozitivul de pozitionare, fragmente metalice ce pot impiedica functionarea senzorului. Spre deosebire de sistemele de masurare potentiometrice, datorita etanseizarii carcasei, murdaria si umiditatea nu afecteaza functionarea senzorului. In plus, forma speciala a bobinelor garanteaza faptul ca semnalul de iesire nu este afectat de distanta dintre senzor si dispozitivul de pozitionare. Astfel, erorile de masurare cauzate de micile abateri sunt eliminate complet, atata timp cat dispozitivul de pozitionare ramane langa senzor, in domeniul 0...4 mm.

Usor de adaptat

Datorita imunitatii la interferente si preciziei ridicate, senzorii fara uzura din gama LI pot inlocui atat solutii potentiometrice cat si solutiile mai scumpe bazate pe sisteme magnetostrictive. Acesti senzori de deplasare liniara au caracteristici ce ii fac usor de folosit in multe domenii. In partea opusa partii sensibile, senzorul are un profil de aluminiu care permite atasarea usoara cu ajutorul accesoriilor de montaj optionale, iar accesoriile de inox asigura montarea stabila si flexibilitate in ceea ce priveste alinierea senzorului. Zonele moarte extrem de reduse de doar 30 mm pe fiecare parte, un domeniu de temperatura de la +25 la 70°C precum si posibilitatea de a programa diverse game de masurare- toate aceste avantaje ii permit utilizatorului sa renunte la variantele speciale pentru anumite aplicatii. Folosirea doar a unei familii de senzori pentru a masura domenii cuprinse intre 100 si 1000 mm simplifica logistica si reduce cheltuielile de aprovizionare.

Utilizatorii se pot baza pe Turck pentru cele mai versatile solutii de deplasare liniara in aplicatiile lor. Turck a dezvoltat aceasta noua familie de senzori urmand principiul “Sense it, Connect it, Bus it, Solve it” – multiplele configuratii ale iesirilor permitand integrarea facila a senzorilor in structuri de automatizare existente. Fie ca aplicatia necesita o iesire analogica, IO-Link sau SSI, folosind un conector standard M12x1 se asigura conectarea cu o gama larga de retele, inclusiv cu statiile I/O produse de Turck: familiile BL20, BL67 si BL Compact.

In special, IO-Link ofera numeroase avantaje in ceea ce priveste configurarea, mentenanta si logistica.

Avantajele tehnologiei pe trei fire

Bazat pe tehnologia bine cunoscuta pe trei fire, standardul IO-Link le permite utilizatorilor sa-si configureze rapid dispozitivele inteligente si sa le intretina mai usor. Necesitand un singur cablu pentru transmiterea datelor si pentru alimentare, IO-Link simplifica schemele de conectare si reduce costurile de cablare, acestea pe langa avantajul descarcarii parametrilor de dispozitiv dintr-un senzor in altul identic de rezerva. In acest fel, parametrizarea manuala greoaie la fata locului, devine redundanta. Deoarece senzorii cu interfata IO-Link pot furniza date suplimentare de diagnoza prin canalul combinat de date de proces / configurare, defectele pot fi localizate mai rapid, permitand operatorilor sa reduca semnificativ timpii de nefunctionare ai masinilor.

Turck furnizeaza un driver corespunzator – asa numitul device type manager, DTM – pentru noua familie LI-Q25. Folosind un software simplu, cum ar fi PACTware, DTM-urile permit utilizatorilor sa-si parametrizeze senzorii inteligenti cu cateva click-uri de mouse.

Proiect pilot de succes

Compania germana specializata in conectica, Escha, a implementat seria de senzori LI in urma cu cateva luni, iar acestia au performante optime in conditii dure de functionare. In cooperare cu inginerii mecanici ai constructorului masinii, specialistii Turck au inlocuit intr-o masina patru dispozitive de masurare potentiometrice cu senzori LI. In aceasta masina, senzorii asigura detectarea sigura si fiabila a deplasarii matritei, pozitiei injectorului, cursei ejectorului si masoara deformarile. „Unul din cele mai mari avantaje ale acestor senzori IP67 produsi de Turck este carcasa lor solida, ce ii face imuni la umezeala” spune Markus Hühn, seful departamentului de productie a conectorilor de la Escha Bauelemente GmbH din Halver. "Senzorii sunt fara contact si functioneaza fara mentenanta. Noii senzori produsi de Turck ne-au indeplinit complet asteptarile.”

Inchizand bucla

Bazat pe principiul circuitului rezonant, noul senzor de pozitie inductiv poate fi folosit intr-o gama larga de aplicatii ce nu ar fi putut fi rezolvate eficient in trecut. Indiferent daca o aplicatie necesita masurarea unor distante scurte sau mari, spatiu de instalare redus sau prezinta interferente externe, noii senzori de deplasare liniara ofera o solutie flexibila ce poate fi utilizata in diverse aplicatii, inchizand bucla intre solutiile potentiometrice cu functionalitate limitata si solutiile complexe magnetostrictive.

 Accesaţi baza de date
Catalog traductori inductivi liniari (engleză - pdf 4,3 MB) <<< download >>>

<<< înapoi

 Adresă

TURCK Automation
România SRL

Str. Siriului nr. 6-8,
Sector 1
014354 Bucureşti
Tel: 0040-21-230.02.79
Fax: 0040-21-231.40.87
E-mail: romania@turck.com

 TURCK Worldwide

 Magazin more@TURCK