Hans Turck GmbH & Co KG - Witzlebenstr. 7- 45472 Mülheim an der Ruhr - Germany - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses
  Home   Produse    Sitemap  Noi despre noi  Contact  Suport  Actual  
  Actual  Noutăţi despre produse  Expoziţii  
- Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses

  Senzorii liniari
În aprilie 2002, la Expoziţia de la Hanovra, firma TURCK a prezentat o nouă familie de senzori - senzorii liniari.

Ei lucrează după principiul magnetostricitiv. La baza acestui principiu se află interacţiunile dintre câmpurile magnetice şi permeabilitatea magnetică a unui material. La senzorii liniari obişnuiţi electronica senzorilor emite impulsuri scurte de curent electric, care sunt direcţionate pe un ghid de undă. Ca urmare, se formează un câmp magnetic radial care se propagă cu fluxul de impulsuri de-a lungul ghidului de undă. Dacă acest câmp magnetic se intersectează cu câmpul magnetic al unui magnet permanent apare o torsiune elastică a ghidului de undă. Acest efect numit efectul Wiedemann generează o undă de torsiune, care se propagă ca o undă de ultrasunete în corp solid prin ghidul de undă.

Unda de torsiune este absorbită la un capăt de un magnet de amortizare (ca să nu se producă reflexii). La celălalt capăt unda este transformată de către electronica senzorului într-un semnal electric.

La senzorii TURCK principiul descris mai sus funcţionează invers: în interiorul senzorului se găseşte un conductor subţire, feromagnetic, pe care sunt direcţionate impulsuri mecanice de torsiune cu o frecvenţă ridicată. Unda de ultrasunete se propagă pe ghidul de undă şi modifică permeabilitea acestuia. La capătul ghidului, unda este absorbită de un magnet de amortizare, astfel încât nu apar nici un fel de reflexii.

Drept indicator de poziţie este folosit un magnet permanent. După Legea lui Maxwell, într-un conductor se induce un curent electric când acesta se mişcă într-un câmp magnetic. Indicatorul de poziţie induce un impuls de curent în conductor în momentul în care impulsul de torsiune interacţionează cu câmpul magnetic al indicatorului de poziţie. Acest curent de impulsuri este detectat de electronica senzorului liniar. Electronica senzorului măsoară timpul dintre emiterea unui impuls de torsiune şi apariţia impulsului de curent. Deoarece pentru perioada pentru impulsurile de torsiune şi impulsurile de curent sunt cunoscute şi constante se pot calcula din timpul măsurat coordonatele indicatorului de poziţie.

Senzorii liniari de la firma TURCK sunt disponibili cu domenii de măsurare de la 50 mm până la 4500 mm. Sunt disponibile următoarele variante cu semnale de ieşire analogice:

 • 4... 20 mA / 20...4 mA
 • 0...10 V / 10... 0 V
 • ± 10 V.

Domeniile de măsurare şi natura semnalului de ieşire (crescător) sau descrescător pot fi setate individual cu ajutorul unui buton TEACH-IN). Toate versiunile sunt dotate cu autotuning (reglare automată a sensibilităţii la magneţi). Distanţa dintre magnet şi senzor poate fi de la 0... 9,5 mm. Senzorii au un LED cu trei culori diferite ce indică prezenţa magnetului, domeniul de măsurare şi domeniul programat. Rezoluţia senzorilor este de ±0,1 % din domeniul de măsurare cu o liniaritate de ±0,05 % şi o repetabilitate de ±0,01 %.

Alături de variantele cu ieşire analogică, sunt disponibile şi variante cu ieşire în impulsuri. Acest semnal de ieşire este foarte asemănător unui semnal de ieşire de la un encoder incremental.

Utilizatorul lucrează cu trei semnale de ieşire (A, B, Z) şi cu semnalele negate corespunzătoare. Intern, senzorii lucrează cu poziţia absolută (ei măsoară timpul dintre impulsurile generate mecanic şi impulsurile electrice de răspuns). Acest mod de lucru prezintă avantajul că poziţia exactă rămâne cunoscută chiar şi după o cădere a tensiunii, timp în care indicatorul de poziţie s-a mişcat. În acest caz, punctul de nul nu trebuie reprogramat după o cădere de tensiune.

Pentru determinare poziţiei exacte variantele cu ieşire în impuls sunt dotate cu o intrare tip BURST. Dacă un impuls este transmis la intrarea senzorului liniar, senzorul transmite pe ieşiri numărul de impulsuri corespunzător deplasării indicatorului de poziţie în perioada căderii de tensiune. Astfel, automatul programabil poate regulariza cu ajutorul numărătorului, numărul de impulsuri şi determina din nou poziţia corectă.

Intrarea BURST poate fi comandată opţional cu ieşiri pnp, npn, respectiv semnal TTL. Pentru semnalul de ieşire există două variante: RS 422 compatibil cu TTL sau ieşire în impulsuri 10... 30 Vcc. Frecvenţa de ieşire poate fi aleasă opţional între 10 kHz, respectiv 1 MHz. Rezoluţia senzorilor cu ieşire în impulsuri este de 25 µm, air liniaritatea de ±0,05 % din domeniul de măsurare.

Domeniul de temperatură pentru toţi senzorii este de -20 °C... +70 °C, carcasele de aluminiu cu dimensiuni de numai 35 x 21 mm au clasa de protecţie IP 67 şi sunt rezistente la şoc (40 g, 11 ms), respectiv la vibraţii (10 g RMS, 20 Hz... 2 kHz). Tensiunea de almentare este de 10...30 Vcc. conectarea se face prin conectori standard M12. Acţionarea se poate face printr-un magnet ghidat, respectiv magnet liber.

Domeniile de utilizare sunt vaste:

 • poziţionarea continuă pentru cilindrii pneumatici şi hidraulici
 • maşini-unelte
 • maşini de împachetare
 • roboţi portal
 • lifturi
 • control buclă la maşini de imprimat sau laminat
 • înlocuirea potenţiometrelor liniare sau a senzorilor cu bandă magnetică (au durată de viaţă limitată)
 • înlocuirea pentru LVDT (linear variable differenţial transformer, foarte scumpe)
 • înlocuirea pentru senzori cu laser (scumpi, sensibili la murdărire)
 Accesaţi baza de date
<<< înapoi

 Adresă

TURCK Automation
România SRL

Str. Siriului nr. 6-8,
Sector 1
014354 Bucureşti
Tel: 0040-21-230.02.79
Fax: 0040-21-231.40.87
E-mail: romania@turck.com

 TURCK Worldwide

 Magazin more@TURCK