Hans Turck GmbH & Co KG - Witzlebenstr. 7- 45472 Mülheim an der Ruhr - Germany - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses - Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses
  Home   Produse    Sitemap  Noi despre noi  Contact  Suport  Actual  
  Actual  Noutăţi despre produse  Expoziţii  
- Sensoren - Interface - Feldbus - Sensors - Interfaces - Fieldbuses

  QC50 – senzorul optic pentru culori
În multe dintre aplicaţii, senzorii optici clasici care recunosc numai diferenţele de contrast nu mai sunt deajuns. Din acest motiv, firma americană Banner a construit un senzor optic pentru culori.

Senzorul compact în carcasă QC50 utilizează un LED alb, care emite lumină cu lungimea de undă cuprinsă între 400 şi 700 nm. Receptorul constă dintr-un fotoelement cu trei filtre de culoare RGB (roşu, verde, albastru). Lumina reflectată de obiect ajunge pe receptor iar senzorul analizează procentele de culoare RGB din lumina reflectată. În acest fel senzorul poate să deosebească chiar şi nuanţe.
Fiecare senzor este prevăzut cu 3 ieşiri care pot fi programate printr-o funcţie ”Teach-In”. Fiecare ieşire este răspunzătoare pentru una dintre culorile ce urmează a fi recunoscute. În plus pentru fiecare dintre culori există o toleranţă dimensională pe o scală cuprinsă între 0 şi 9. Valoarea 0 înseamnă că sunt acceptate numai diferenţele de culoare mici, iar cu creşterea valorii creşte şi imunitatea la variaţia de culoare.

Cu ajutorul celor două butoane, senzorul poate fi comutat între detectare simplă de culoare şi detectare de culoare şi analiză de contrast concomitente. În cel de-al doilea caz senzorul poate ca la aceeaşi culoare, să deosebească între diferite intensităţi ale culorii respective (de ex. roşu deschis, roşu şi roşu închis). În afară de culoare, contrast şi toleranţă se mai poate programa cu ajutorul celor două butoane şi o temporizare a ieşirilor cuprinsă între 0 şi 40 ms. Această întârziere la ieşire este necesară pentru adaptarea semnalului de ieşire al senzorului la automatul programabil, în cazul maşinilor de producţie cu viteză mare.

Pentru o funcţionare optimă, senzorul trebuie să se afle la cca. 20 mm de obiect şi la un unghi de 15°. Carcasa senzorului are clasa de protecţie IP67, iar domeniul de temperatură în care lucrează senzorul se află cuprins între -10°C...+55°C. Conectarea electrică se face printr-un conector M12 cu 8 pini care poate fi rotit în trei poziţii diferite.

Senzorul QC50 este primul din familia de senzori optici pentru culori. Programul cuprinde şi alte tipuri care pot recunoaşte, de exemplu, culori fluorescente.

Aplicaţii pentru QC50:

  • recunoaşterea timbrului fiscal pe pachete de ţigarete, sticle de vin şi alcool
  • sortarea obiectelor colorate
  • maşini de imprimare şi împachetare
Datasheet (engleză - pdf 561 Kb) <<< download >>>

<<< înapoi

 Adresă

TURCK Automation
România SRL

Str. Siriului nr. 6-8,
Sector 1
014354 Bucureşti
Tel: 0040-21-230.02.79
Fax: 0040-21-231.40.87
E-mail: romania@turck.com

 TURCK Worldwide

 Magazin more@TURCK